Menü Bezárás

Cserkész téli tábor

A 2024-es cserkész téli tábor Sylvan Laken, a Kuriakos Kempingben került megrendezésre március 22-24. között. A 26. Edmontoni Prohászka Ottokár Cserkész Csapat táborába vendégül látta a calgary-i cserkészcsapatok kiscserkészeit és vezetőit.

A tábor keretmeséje az idei olimpiai év apropóján az olimpia volt, e köré épült az egész hétvége tematikája, amit igyekeztünk minél jobban megjeleníteni. 

A hétvége pénteken vette kezdetét, miután kiosztásra kerültek szobák. Péntek este a megnyitó ceremónia keretein belül a vezetők tábor tüzet tartottak. Egy futó hozta az olimpiai lángot es azzal lett meggyújtva tábor tűz. Amit körül ültek a gyerekek és a görög istenek (a vezetők), hogy megalkotsák az ókori olimpiai játékokat. Volt játék, éneklés es természetesen megtudtuk milyen is volt az ókori Görögországban részt venni az olimpián. Ezek után következett a zászló levonás és takarodót fújtak.

A szombat reggel közös olimpiai edzéssel es zászló felvonással indult. A reggeli melegszendvics volt teával. A gyerekeket 4 csapatra osztottuk, kapitányuk egy-egy örs vezető lett. Az 1956-os Melbourne-i olimpiára készült a magyar vízilabda csapat, akik a gyerekek voltak. A mérkőzésre való felkészülést követően megjelentek a szovjet (vezetők) játékosok és kezdetét vette a vízilabda (kidobó) csata. 

A mérkőzést követően csapatonként megalkották zászlójukat és közös indulójukat. 

Az ebéd paradicsomleves és csirkepaprikás volt, majd egy kis csendes pihenő következett. 

A délutánt egy érzékenyitő programmal kezdtük, ahol beszélgettünk többek között olyan sportolókról akik hallássérült, látássérült, kerekesszékesek, értelmi fogyatékossággal élnek. A Paralimpiai, a Siketlimpiai vagy a Speciális Olimpiai játékokon versenyezhetnek. Annak érdekében, hogy a gyerekek méginkább bele lássanak látássérült sportolók életébe, kipróbálhatták milyen ha nem látnak és csak társuk utasításaira hagyatkozhatnak. Két feladat volt, az elsőben volt egy kép amit a pár egyik felének úgy kellet elmagyarázni hogy azt a másik bekötött szemmel le tudja rajzolni. Majd pedig egy akadály pályán kellet végig vezetni szóbeli utasításokkal bekötött szemű párukat. 

A vacsora paprikás krumpli volt, amit a gyerekkel közösen készítettünk el. Mindenki kivette a részét az étel elkészítésében. 

Este volt meg egy forgó színpad, ahol a gyerekeknek az ügyességük mellett az olimpiáról való tudásukat is próbára kellett tenniük.

A vacsora elfogyasztása után a tábor tűzre került sor, ahol a gyerekek és a vezetők egyaránt készültek számokkal. Volt ismét játék és ének, majd pedig levontuk a zászlót es takarodót fújtunk. 

A vasárnap reggel ismét közös olimpiai edzéssel, zászló felvonással és reggelivel indult.

Reggeli után kezdetét vette a nagy olimpiai társasjáték. Amiben a négy csapat mérkőzött meg egy óriás társasjáték pályán. 

A győztes csapat érmet kapott, illetve ekkor kerültek átadásra a tábori emlékek. 

Közösen kitakarítottunk és összepakoltunk levontuk a zászlót és kora délután mindenki haza indult.

Köszönjük mindekinek aki eljött és reméljük egy felejthetetlen élményben volt részletek!

Köszönjük a segítséget a Szülőknek, a calgary-i és az edmontoni vezetőknek, a konyhán segítőknek és mindenkinek aki hozzájárult a sikeres teli táborunk megvalósulásához!

Képek forrása: Tulipán Mónika, Bata Anna, Ferenczi Anett, Koroknai Gergely

Fábrik Eszter

KCSP ösztöndíjas