Menü Bezárás

Jelentés az Edmontoni Magyar Kultúrkör otthonának renoválásáról

Ahogy azt a szervezet elnöke, Szenthe Sándor elmondta, az edmontoni magyarház felújítási munkálatai ez év szeptemberében elkezdődtek. A tető burkolatának és az esőelvezető csatornák cseréjének munkálatai már befejeződtek. A külső festéseket a tél beállta miatt majd csak tavasszal tudják folytatni, így most a belső munkálatokra kerül sor.

A felső nagyterem (bálterem) mennyezetének beázása és a repedezések miatt a terem alkalmatlanná vált a rendezvények használatára. A kanadai épitkezési kódok ma már nem engedélyezik a tetőtér forgáccsal való szigetelését, melyek eltávolításakor vált nyilvánvalóvá, hogy a mennyezetben és így következetesen a falakban lévő elektromos hálózat nem csak tűzveszélyes, de nem felel meg a mai építkezési szabályoknak.

A legnagyobb meglepetés viszont akkor érte a vezetőséget, amikor a belső falakat megbontották és kiderült, hogy a ház oldalfalai és a külső burkolat között semmi szigetelés nincs. Erre senki nem számított. A szakemberek megpróbálják falbontás nélkül, két komponensen kémiai módszerrel szigetelni az épületet, de lehet, hogy le kell bontani a belső burkolatot és a szokásos módon elvégezni a szigetelést.

A költségektől függően valószínő a ház felújított konyhát, biztonságosabb, új csillárokat kap. Új raktáehelyiségek kialakítása is tervben van és egy Puskás sarok kialakításáról, új televiziórol is sz van.

Ezzel az edmontoni magyarok százéves épületét egy biztonságos, modern és tetszetős épületté tudják átalakítani, mely az Edmontoni Magyar Kultúrkör otthonát szolgálja majd az elkövetkezendő közel száz évre.