Menü Bezárás

Ismét “magyarok kenyere” a kanadai magyar diaszpórában

Az Ottawai Magyar Nagykövetségre megérkezett Magyarországról a kárpát-medencei összeöntött liszt, melyhez ismételten hozzáadtuk a saskatchewani első telepesek lisztjét és szétosztottuk azokat a programban résztvevő közösségeknek, így csatlakozva 2021-ben is a Magyarok Kenyere programhoz.
2010-ben indult el a kezdeményezés, amely hatására 2011-ben már 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze, és az ebből őrölt lisztből sütötték az országos augusztus 20-i ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyerek 4 havi étkezésének támogatására.
Az Összetartozás évében, 2020-ban a program elérte a nyugati diaszpórát és a tengerentúlról a kanadai magyar diaszpóra volt aki elsőként csatlakozott a Magyarok Kenyere programhoz. Az elképzelés az volt, hogy a szokásos 14 kanadai városban legalább tíz közösség, templom, iskola, család az  összeöntött liszt hozzáadásával magyar kenyeret süt, mellyel megerősítjük magyar gyökereinket és hálát adunk, hogy oly messze a Kárpát-medencétől is megmaradhatunk magyarnak, megtarthatjuk szokásainkat, őrizhetjük kultúránkat, hagyományainkat.

 

2021-re a  Magyarok Kenyere jótékonysági program több mint százszorosára nőtt,  a gazdálkodók által szolgáltatott búzaadomány mennyisége jelentősen megnövekedett, ebben az évben 8500-nál is több gazda ajánlott fel 1100 tonna búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak.

A programban fontos szerepe van a Magyarok Kenyere Alapítványnak, melynek egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli diaszpóra magyarságot is bevonja a programba A kijuttatott jelképes mennyiségű magyar lisztből több száz tengerentúli magyar család sütötte meg a Nemzeti Összetartozás évében a Magyarok Kenyerét. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program kiemelkedő eseménye a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepe  melyre augusztus 6-án, Ópusztaszeren  került sor, melyen személyesen jelen voltak a diaszpóra Nyugat Európa-i, Észak és Dél Amerika-i képviselői is. A búzaösszeöntés előestéjén Jakab István a parlament elnökhelyettese, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Pánczél Károly a Nemzeti Összetartozás Bizottság elnöke fogadta a Parlamentben a nyugati diaszpóra képviselőit.

 
 

A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program igazi kárpát-medencei  és ma már a diaszpórára kiterjedő sikertörténetnek számít, amely egyszerre szimbolizálja a nemzet megmaradása érdekében tett erőfeszítéseket és az egymás iránt érzett szolidaritást. Sikere a magyar földművesben rejlik, aki tudja, hogy az egész éves kemény munkával megtermelt gabona nemcsak maga és családja boldogulását segíti, hanem sok ezer magyar gyermek betevő falatját is biztosítja.

 

Mi a kanadai diaszpóra magyarjai adománygyűjtéssel csatlakozunk a magyar családok boldogulásához.

Adományokkal a Kanadai Magyar Kulturális Tanács gyűjtési kampányához lehet csatlakozni. Csekkeket a Canadian Hungarian Heritage Inc.  névre az egyesület  központjába lehet küldeni, az alábbi postai címen: 17 Gentian Drive, Etobicoke, Ontario M9C 4E8

Kérjük a csekkre és a borítékra írják rá “Magyarok Kenyere” adomány. Száz dollár feletti adományokról adóban levonható “charitable donation” elismervényt tudunk adni, melyre az igényt külön kérjük jelezni.

A közösségekben, családok körében megsütött kenyerekről a fényképeket a diaszporakanadaielnok@gmail címre küldjétek. A beküldött képekből ismét kisfilmet készítünk.