Menü Bezárás

1956. október 23. megemlékezés Csík János és a Mezzo koncerttel egybekötve

Az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc megemlékezés október 21.-én, szombaton került megrendezésre.

Az ünnepi koszorúzást 14 órakor a Szent Imre Magyar Plébánián Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács és a Diaszpóra Tanács Kanadai Regionális elnöke nyitotta meg. Ezt követően a plébános mondott imát. Magyarországi vendégünk, Dr. Csepeti Ádám, a Miniszterelnökség Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság Stratégiai Ügyek Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkára mondott néhány szót hőseinkért. A forradalom és szabadságharc emlékére Dr. Csepeti Ádám és Szenthe Anna közös koszorúzása következett. A koszorúzás után a magyar delegáció megtekintette a Szent Imre Magyar Plébániát.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67.-ik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés a Magyar Házban folytatódott.

A műsort Csík János és a Mezzo együttessel közösen a Himnusz eléneklésével kezdtük, melyet Magi Krisztián zongorán kísért. Nagytiszteletű Paizs József a Kálvin Magyar Református Egyház lelkésze, mondott imát hőseinkért, hazánkért és a világ békéért. Amit Szenthe Anna ünnepi megnyitó beszéde követett. Krassay Káldor ’Füst Milán – Szózat a sírból’ című verset szavalta el. Vendégünk, Pókay Ágoston megható személyes visszaemlékezése az 1956-os forradalom és szabadságharcról követte. A műsor Solymos Lilla ’Kardos Győző – 1956. Négy éves voltam’ című vers szavalatával folytatódott. Ezt követően Dr. Bodnár Gergely volt közösségi diplomata, konzul, aki a Miniszterelnökség Welcome office projektének vezetője mondott néhány szót, melyben Alberta tartomány, Calgary, Edmonton és az itt élő magyarokhoz kötődő kapcsolatáról is beszélt. Parti Margit szavalatát hallgathattuk meg ’Váci Mihály – Még nem elég’ című verséből. Dr. Csepeti Ádám mondott ünnepi beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért, valamint beszédében kiemelte, hogy hálás lehet Magyarország Kanadának, hogy jelentős mennyiségű magyar embert fogadott be. A megemlékezés a Székely himnusz eléneklésével zárult. Viszont az ünnepség még nem ért véget.

Csík János és a Mezzo lendületes, kávéházi hangulatot idéző ünnepi koncertjével folytatódott a nap. A dalok különböző stílusú, nagyrészt magyar népzene és jazz hangulatú dallamai, hamar felszabadult és jó hangulatot hozott a Magyar Házba. A legnagyobb sikert a ’Szép a tavasz, szép a nyár’ című dal aratta, amelynek refrénjét a koncert zárásaként közös énekléssel koronáztuk meg:

„Szép a tavasz, szép a nyár, szép, aki előttem jár /

Szép, aki előttem jár, de még az éjjel vélem hál…”

Képek forrása: Szabó László