Menü Bezárás

Heritage Napok 2023

Ötven évvel ezelőtt öt ország részvételével kezdődött az Edmonton Heritage Festival,  ami mára a világ legnagyobb háromnapos multikulturális fesztiválja lett. A fesztivál lehetővé teszi, hogy a kanadai közönség egy világot átfogó utazáson vegyen részt és megismerje a  világ kultúráit anélkül, hogy elhagyja Edmonton városát.

Az Edmontoni Heritage Fesztivalon az etnik zenétől és  táncoktól a művészetekig, kézműves foglalkozásokig és ételekig minden megtalálható volt.

  

A 2023-as Edmonton Heritage Fesztiválnak a Borden Park adott otthont ahol az Edmontoni Magyar Kultúrkör közel nyolcvan önkéntese Takáts Andor, Vörös Sándor, Toldy Éva és Szenthe Sándor vezetése alatt három napon keresztül dolgozott, hogy a látogatók megkostolhassák a magyar ételeket és ízelítőt kaphassanak a magyar hagyományokból, megismerhessék népi kultúránkat a bemutatott táncon keresztül, amit a Csárdás tánccsoport és torontói vendégük, Dobi Gábor tolmácsolt.

      

A magyar sátor különlegessége a helyszínen kevert, kelesztett és kinyújtott lángos tészta amit a Papp házaspár, Edina és Imre készített és a helyszínen az önkéntesek egyszerre több sütőben sütöttek ki. Egyes feltételezések szerint a lángos egyéb ételekkel együtt a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.

A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki, innen jött a tűzhöz köthető lángos elnevezés.  A kemence felfűtéséhez rengeteg értékes tüzelőre volt szükség és maga a kenyértészta dagasztása is több órás művelet volt.

Később az otthoni lángos sütés hagyománya eltűnt és az ötvenes évek végén jelent meg újra a lángos, főként kisiparosok kínálatában. Igazán átütő sikerre a hetvenes években tett szert és azóta is a standok, büfék és szabadtéri rendezvények elengedhetetlen részévé vált.

A lángost mi magyarok fokhagymával, sóval, tejföllel, sajttal esszük, de a kanadai beaver tail vagy elephant ear néven ismert változatokat porcukorral szeretik a kanadaiak.

   

Természetesen a sátorban gulyást, székelykáposztát és házi készítéső kolbászt is kínáltunk a látogatóknak.

 

Vörös Sándor az Edmontoni Kultúrkör elnöke ezekkel a sorokkal mondott köszönetet a hétvégét sikeressé tevő önkénteseknek.

“Köszönet mindenkinek, aki bármilyen módon segítette az elmúlt hétvégi Heritage Fesztivált. Nem sikerült volna ez a hétvége a közel 80 önkéntes nélkül. Öröm volt látni és tudni, hogy számíthatunk egymásra. Találkozunk ősszel a Magyar Házban, színes programjainkon. Nagyon szépen köszönjük!”