Menü Bezárás

„Ez az összhang maga a nemzeti összetartozás…” mondta Edmontonban Potápi Árpád államtitkár

Március 19-e számos szempontból meghatározó nap volt az Edmontoni Magyar Kultúrkör életében! Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc eseményeire, hőseire teltházas Magyar Házunkban  emlékeztünk meg a kanadai diaszpórában élő magyarokkal közösen.

Különleges vendégeket köszönthettünk köreinkben Magyarországról  Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár urat, aki beszédében elmondta, hogy “ a magyarság 1848. március 15-ét egy szívvel, egy lélekkel ünnepli, éljen bárhol a világban. Ez az összhang maga a nemzeti összetartozás, amely Háromszéktől Albertán át egészen Új-Zélandig meghatározza nemzetünket.”

  

Államtitkár urat  Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatónője kísérte kanadai útjára, aki a 2022 évi Tamási Áron emlékévről, az intézmény munkájáról és céljairól beszélt az edmontoni magyaroknak.

 

A helyi szervezeti vezetők és a Calgary Magyar Ház elnöke,  Szabó László mellett vendégünk volt még a Kanadai Magyar Kulturális Tanács kelet kanadai regionális elnöke, Varga István is.

Az 1848. március 15-i eseményekre emlékezve a 26. sz. Prohászka Ottokár cserkész csapat és a Szent Imre Magyar Iskola tanulói ünnepi műsorral készültek,  a műsorban egy calgary-i cserkész is fellépett. Büszkék vagyunk magyar gyermekeinkre, kicsikre és nagyokra egyaránt!

  

 

A Tamási Áron emlékév kapcsán a magyar ház bejáratánál emlékplakettet helyeztünk el, mely a tengeren túli diaszpórában csupán két helyszínen található; Edmontonban és Clevelandben.

A Petőfi emlékév keretében Petőfi kiállítást láthatott a közönség a nagyteremben, melyet az ottawai Nagykövetség jóvoltából nyomtathattak ki Kanada szerte a magyar szervezetek. A nyomtatott anyagot a Calgaryban tartott kiállítás után Edmontonban, Szabó László, a Calgary Magyar Kulturális Egyesület elnöke jóvoltából láthattuk, melyet ezúton is köszönünk!

  

Szenthe Sándor az Edmontoni Magyar Kultúrkör 30 éves vezetése után úgy döntött, hogy átadja elnöki helyét, így Vörös Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör új elnöke minden edmontoni magyar szervezet nevében köszönte meg elnök úr évtizedes,  áldozatos, kitartó munkáját.  Jó pihenést és jó egészséget kívánunk volt elnökünknek!

Vörös Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör új elnöke Potápi Árpád államtitkár úrtól vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a nemzeti értékeink és hagyományaink ápolása, valamint a magyar néptánckultúra kanadai népszerűsítése érdekében végzett példamutató tevékenységéért, melyhez ezúton is szívből gratulálunk!

Végül, de nem utolsó sorban hivatalosan átadásra, majd felszentelésre került a felújított edmontoni magyar ház.

A piros-fehér-zöld szalagot Potápi Árpád államtitkár úr, Szenthe Sándor tiszteletbeli konzul, az Edmontoni Magyar Kultúrkör volt elnöke és Vörös Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör új elnöke vágta el.

 

Nagyon hálásak és büszkék vagyunk, hogy mindezekről beszámolhattunk és továbbra is azt mondhatjuk Kanadában, vagyis Edmontonban  magyarnak lenni jó!