Menü Bezárás

Felújított épületben kezdhette meg a „Gondoskodó nemzet évét”  az Edmontoni Magyar Kultúrkör

Az edmontoni magyarház felújításának munkálatai 2021.  szeptemberében kezdődtek el. Sajnos a tetőbeázások miatt szükségessé vált renoválást már nem halogathattuk tovább. Elvégre az épület közel száz éve áll a helyén, amikor is 1971-ben a magyar közösség megvásárolta és a szerzetes otthonból kultúrházat alakított ki.  Többször volt kisebb javítás, de a rendszeres tetőbeázások miatt a mennyezet fala is megrepedt,  így a nagyterem véglegesen is alkalmatlanná vált  rendezvények megtartására.

Tanácstalanok voltunk, mert a kultúrkörünknek ilyen komoly beruházásra nem volt megtakarított pénze. Végül is  az albertai kormány egyik kisebb pályázatát elnyerve és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága egyedi támogatásával lehetőség nyílott a szükséges munkálatok megkezdésére.

A támogatásból a strukturális életfontosságú javítások mellett a ház felújított konyhát, új irodai helységet, csillárokat, raktárhelyiségeket  kapott.  Emellett a tagság örömére sikerült  egy Puskás sarkot  kialakítanunk, ahol nagyképernyős televízión élvezhetjük az  európai és magyarországi sporteseményeket.  A  Hungaria foci csapat játékosai a magyar közösségeink tagjaival együtt élvezik ezeket a programokat,  ezzel is erősítve az edmontoni összefogást.

A renoválással az  edmontoni magyarok százéves épületét egy biztonságos, modern és tetszetős épületté alakítottuk, mely az Edmontoni Magyar Kultúrkör otthonát szolgálja remélhetőleg a következő száz évben.

Az új konyha gépi felszereléseinek bekötésével, valamint az épitkezés utáni teljes takarítással a házat Szilveszerkor már birtokba is vehette a magyar közösség.

A hivatalos átadás március 19-én lesz, amikor az 1848-as Forradalom és Szabadságharc megemlékezése alkalmából vendégünk lesz Potápi Árpád János államtitkár úr.

A felújítási terveket és a kivitelezés levezetését önkéntes alapon, Szenthe Sándor  gépészmérnök végezte, aki egyben több évtizede a magyar ház elnöke.  A konyha tervezését a tartományi építészeti kódot betartva szintén önkéntes alapon Takáts Andy elnökhelyettes, mérnök irányította. Mindkét önkéntes egyetemet és főiskolát végzett mérnökök, kanadai akkreditált műszaki  szakemberek, akik szolgálatával a felújítási munkálatok zavartalanul folytak le.

Szeretnénk megköszönni a Magyar Kormánynak, hogy ezekben a nehéz időkben is gondoskodik arról, hogy a diaszpórában élő magyaroknak otthonuk legyen. Ezt a nagylelkű támogatást közösségünk azzal hálálja meg, hogy ismét pezseg az élet a házban, jókedvtől, gyerekkacagástól hangos az öreg épület ami száz év után új köntösben, buszkén, kicsit kihúzva magát áll régi helyén.