Menü Bezárás

Hova indul ez a vonat – interjú Fodor Gyuszival

Ismerkedjünk meg az Alberta Sports Hall of Fame egyik legújabb tagjával, Fodor Gyuszival.

1936-ban született Szegeden. Gyerekkorában a család több városban is élt, de középiskolás korára Sopronban telepedtek le. Itt érettségizett le és ismerkedett meg a kézilabdával. A Soproni Erdőgazdasági Technikum elvégzése után, 1956-ba erdőmérnök szakon kezdett tanulni.

Az 1956-os forradalom következtében az egyetem tanárai és hallgatói Ausztriába menekültek. Ott a fakultás dékánja több országgal tárgyalásba lépett, hogy a csoport együtt maradhasson. Kanadát választották mert a kanadai állam és a University of British Columbia (UBC) megadta a lehetőséget hogy magyarul és angolul fejezhessék be a tanulmányukat, magyar és kanadai tanárokkal. Több mint 250 tanár, diák és családtagjuk folytatták útjukat Kanadába, ahová 1957 január 8-án St. John városába érkeztek hajóval. Onnan vonattal mentek Vancouverbe. Februárban átköltöztették őket Powell Riverbe egy táborba és az őszi tanév kezdésig intenzív angol tanulással töltötték az idejüket. A UBC-n folytatták tanulmányaikat.

Gyuszi erdőmérnöki tanulmányait két év után abbahagyta és sporttudományon folytatta az egyetemet. 1959-ben Tormási Erzsébetet, szintén erdőmérnök hallgatót vette feleségül.  Három éven belül három gyermekük született: Erzsike, Judi és István. A testnevelési diplomáját munka mellett esti és nyári tanfolyamon fejezte be.

Mint sportoló az egyetemi évei alatt a UBC röplabda válogatott csapatában játszott.  Tenisz és labdarúgó csapat tagjaként is versenyzett. Nemcsak maga a játék miatt volt fontos neki a sport, hanem hozzásegítette a kanadai életbe való beilleszkedéshez.

1962-ben Edmontonba költözött és a város sportdirektoraként dolgozott.   Kézilabdázni is újra elkezdett, eleinte játékosként segítette a kanadai kézilabda fejlődését a Magyarországon megszerzett tapasztalataival. Beállós és átlövő poszton játszott, jól átlátta a játékot és ez a többi játékosnak is hamar feltűnt. Szerettek vele játszani, hiszen a pályán való jelenlétével növelte a színvonalat.

1963-ban kezdett nagyobb hangsúlyt fektetni a kézilabda Kanadában való népszerűsítésére. Addig inkább európai kanadaiak játszották a sportot Albertában. Tudta, hogy idővel majd a kanadai fiatalok viszik tovább a sportot. Albertában támogatta több középiskolában a csapatok megalakulását. Az Alberta Kézilabda Szövetség kulcsemberévé vált. Valamint, nagy erővel támogatta az kézilabda fejlődését az Albertai városokban. Saskatchewanban is kiemelkedő szerepet játszott a sportág elindulásában.

Nagy szerepet játszott nemcsak tartományi, hanem országos szinten is a sport népszerűsítésében. Részt vett a Kanadai Kézilabda Szövetségnek alapításában és az 1967-ben induló Kanadai Kézilabda Bajnokság megalapításában. Alberta nyerte meg az első bajnokságot és az évek során több mint tíz érmet szereztek, ahol Gyuszi edző és játékosként vett részt.  Kanada szerte ismerik és elismerik játékosként, edzőként és szakmai stábtagként is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Nemzetközi viszonylatban is kiváló munkát végzett.  Az 1967-es svédországi világbajnokságon és más nemzetközi mérkőzéseken képviselte Kanadát mint játékos.  Később a kanadai válogatott csapat edzője lett, és az 1972-es olimpiai kvalifikációs mérkőzéseken szerepelt mint edző és játékos. Az Alberta tatományi csapatából három sportolója lett kanadai válogatott és jutottak el az 1976-os montreáli olimpiára. Nemzetközi kapcsolataival segítette az 1978-as Észak-Amerikai Bajnokság szervezését. Évek során több játékosa is szerepelt a válogatott csapatban. Fia, István is ezeket a csapatokat erősítette.

Az aktív kézilabdázás befejezésével is közel maradt a sporthoz.  78 évesen még teniszezett.  Az Edmontonban megrendezett 2000-es Atlétikai Világbajnokságon és a 2005-ös Világ Masters Játékon a magyar sportolókhoz volt beosztva mint „volunteer host” és tolmács. A sport és a kézilabda szeretetét az egész családnak átadta.  István kanadai válogatott kézilabdázó volt. Játszott Észak és Dél-Amerika szerte tornákon. Unokája, is kanadai válogatott játékos és a Világ Ifjúsági bajnokságon szerepelt. Jelenleg István edzőként tevékenykedik és két éve elindított egy csapatot a Kanadában még annyira nem ismert strandkézilabdában. Gyuszi élvezettel nézi ezt az új sportot is, de szívéhez közelebb áll a „valódi” kézilabda. Ha lehetősége engedi, követi a magyarországi kézilabda helyzetét és drukkolni fog a magyar csapatoknak a Párizsi Olimpia sikeréért.

Fodor Gyuszi fáradhatatlan elkötelezettsége az albertai kézilabda népszerűsítése és támogatása iránt maradandó nyomot hagyott a tartomány sportéletében. Ennek köszönetéért 2024. május 24.-én ünnepélyes keretek között beiktatásra került az Alberta Sports Hall of Fame-be. Ezúton is gratulálunk az elismeréshez és minden jót kívánunk az Edmontoni Magyar Kultúrkör nevében!

 

Fábrik Eszter

KCSP ösztöndíjas